Skip to the content

Extern revision

Anders Karpesjö, extern revisor för Golvbranschen, GBR.
Anders Karpesjö, extern revisor för Golvbranschen, GBR.

Hej Anders, varför behöver man göra om revisionen?

- Revision är ett åtagande som ingår i att vara Auktoriserat Golvföretag. Kvalitetskonceptet innebär att de auktoriserade företagen strävar mot ständig förbättring. De återkommande revisionerna granskar förbättringsarbetet och hur väl målen uppfyllts, säger Anders Karpesjö som just gjort sin första uppföljningsrevision hos en auktoriserad leverantör.

- Det är inget dramatiskt med att bli reviderad på nytt. Om man eventuellt upplevde första revisionen som lite nervös och jobbig, så är den uppföljande revisionen lugna gatan. Om man skött sina processer och mål har man redan alla papper i ordning. 

Det är viktigt att det finns kontinuitet och långsiktighet i de mål företaget sätter upp.
- Man ska inte hitta på nya mål utan vässa vidare på det man redan bestämt sig för. Många, för att inte säga alla, auktoriserade företag har som miljömål att få ned sitt klimatavtryck. Då gäller det att fortsätta jobba och hitta nya vägar för att sänka koldioxidutsläppen ytterligare.

För Kiilto, som var först ut som godkänt Auktoriserat Golvföretag på leverantörssidan och därför stod på tur att nu revideras på nytt, gick det mycket smidigt och enkelt. Målen var uppfyllda.

-Trots att man gått samman med golvavjämningsföretaget TM Progress sedan den första revisionen för två år sedan, och på så vis behövt omorganisera sin verksamhet en del, gick det faktiskt ännu smidigare än jag hade föreställt mig, säger Anders Karpesjö. 

Hur ofta revideras ett Auktoriserat Golvföretag?

Hur ofta revisionen återkommer beror på utfallet vid föregående revision och antalet kompletteringar som eventuellt fordrades. Kompletteringar kan handla om en missad fråga, ett otillräckligt svar eller helt enkelt något man aldrig stött på förut och behöver få återkomma om.

Ingen eller obetydlig avvikelse, 0 - 3 kompletteringar; Uppföljande revision om 18 - 24 månader

Liten eller medelavvikelse, 3 - 5 kompletteringar; Uppföljande revision om 14 - 22 månader

Betydande avvikelse, över 5 kompletteringar; Uppföljande revision om 12 - 14 månader
(Betydande avvikelse har dock inte inträffat ännu!)

 

Se alla kriterier för Auktoriserat Golvföretag, entreprenörer

Se alla kriterier för Auktoriserat Golvföretag, leverantörer

Dick Lantz, upphandlare Gavlegårdarna

Auktorisationen har ett inbyggt värde som vi menar leder till en bättre levererad produkt. Som upphandlare känner man sig tryggare helt enkelt.

65x65 Demo Image

Patrik Nordahl, projektledare Golvbranschen, GBR

Har du frågor inför en golvupphandling eller liknande är du alltid välkommen att ringa eller skicka ett mejl.