Skip to the content

Återbruka!

Amanda Borneke på röda mattan.
Amanda Borneke på röda mattan.

Hej Amanda, hur tänker du om återbruk?

- Bara fantasin sätter gränser! Man kan återanvända allt. Jag hade en idé om att visa min hållbarhetsambition vid prisceremonier där jag varit nominerad på galor. Det blev en klänning av återbrukat material när jag tog emot årets miljöpris 2019 på Betonggalan. Det finns en historia om varje del av klädseln, jag vill visa att allt kan användas. Den svarta västen är av knäskydd från arbetsbyxor och handväskan är tillverkad av återvunnet golvmaterial.

- Jag lade upp idén om klänningen på Linkedin och frågade om någon var intresserad av att hjälpa mig. Det blev slagsmål! Alla ville vara med, från enstaka designers upp till globala klädföretag. Till slut valde jag mellan HM och Fristads arbetskläder och det blev Fristads, jag tyckte helt enkelt att de passade bäst varumärkesmässigt. Så de samordnade allt med designfirmorna, de skaffade material och gjorde marknadsföringen.

Amanda Borneke på Betonggalan 2019. Handväskan är gjord av återvunnet golvmaterial från Tarkett och designad av Think Today, ett finskt företag som jobbar mycket med återbruk. Kronan är gjort av ett stålnät med diadem och västen av knäskydd från arbetsbyxor.

Länkar och tips

Guide för hållbar upphandling (broschyr utgiven av IVL, Svenska miljöinstitutet)

Resurseffektivitet och cirkulär ekonomi (Delrapport från IVA, pdf)

Återvinning av installationsspill (GBR Golvåtervinning)

Rutiner för golvåtervinning

CS Riv och Håltagning

Dick Lantz, upphandlare Gavlegårdarna

Auktorisationen har ett inbyggt värde som vi menar leder till en bättre levererad produkt. Som upphandlare känner man sig tryggare helt enkelt.

65x65 Demo Image

Patrik Nordahl, projektledare Golvbranschen, GBR

Har du frågor inför en golvupphandling eller liknande är du alltid välkommen att ringa eller skicka ett mejl.