Skip to the content

Altro – ett Auktoriserat Golvföretag

Michael Persson, Nordenchef Altro
Michael Persson, Nordenchef Altro

Hej Michael, varför är auktorisationen så speciell?

- Auktoriserat Golvföretag är ett tydligt motbud mot de kommersiella certifieringarna. Auktorisationen är förutsägbar, branschgemensam, frivillig och uppfyller alla krav en upphandlare bör ställa, säger Michael Persson, Nordenchef på Altro. Den visar på en seriös bransch. Kollegorna hos andra auktoriserade leverantörer har gått igenom samma process, samma externa revision, och vi möts på samma spelplan.

- Jag är kritisk till att man inte följer europeiska gemensamma krav eller att det finns en enhetlig statlig miljömärkning som är baserad på forskning. Sverige är faktiskt unikt på så vis att det är vinstdrivande företag och organisationer som står bakom miljöcertifieringar som Sunda Hus, Byggvarubedömningen och så vidare.

- Därför är Auktoriserat Golvföretag speciellt viktig. Här finns allt du som beställare kan efterfråga. Den följer alla krav lagen ställer upp och hela branschen står frivilligt bakom. Eftersom vi regelbundet har extern revision finns ingen möjlighet att mörka eller runda kriterierna.

- Jag gillar också att auktorisationen är förutsägbar till skillnad mot de kommersiella märkningarna som kan ändra kriterier med kort varsel. En av våra produkter har till exempel hoppat ett flertal gånger mellan olika kategorier – utan att vi ändrat något över huvud taget!

 Altro blev auktoriserade i september helt utan anmärkningar.

- Det är vi mycket stolta och glada över! Vi har koll på vår verksamhet och har lärt oss mycket under auktorisationsprocessen, till exempel hittat strukturer som gör oss ännu starkare.

- Nu gäller det att framför allt kommunerna får mer kunskap om Auktoriserat Golvföretag. Det är svårt att förhålla sig till att det råder olika miljökriterier i olika kommuner. Branschen har ett gemensamt ansvar för om auktorisationen ska bli succé eller papperstiger!

 

Altro är ett engelskt familjeföretag, nu i tredje generationen. Verksamheten leds av ett barnbarn till grundaren.

Dick Lantz, upphandlare Gavlegårdarna

Auktorisationen har ett inbyggt värde som vi menar leder till en bättre levererad produkt. Som upphandlare känner man sig tryggare helt enkelt.

65x65 Demo Image

Patrik Nordahl, projektledare Golvbranschen, GBR

Har du frågor inför en golvupphandling eller liknande är du alltid välkommen att ringa eller skicka ett mejl.